Adet Kanaması Düzensizliği Neden olur? Tedavisi Nedir?

adet kanaması düzensizliği

Ortalama olarak kadınlar her dört haftada bir adet görürler ve kanama 3-5 gün sürer. Peki adet kanaması düzensizliği neden olur ve  nasıl tedavi edilir?

Adet Kanaması Nedir? 

Kadın rahmi her ay sanki gebe kalacakmış gibi hazırlığa girişir. Rahimin içi bir yavrunun büyümesini sağlayacak biçimde kan ve dokularla astarla kaplanır. Ortalama olarak kadınlar her dört haftada bir adet görürler ve kanama 3 ile 5 gün sürer.Ancak her kadın bu ortalamaya girmez. Bazı kadınlarda kanama 3 haftada bir ve bazı kadınlarda da 35 günde bir meydana gelir. Bunlar da normaldir. Eğer gebelik meydana gelmez ise rahim artık bir işe yaramayacak olan bu astarı dışarı atar. Adet kanaması işte bu dışarı atım olayıdır.

Adet Kanaması Her Zaman Sancılı mı Olur ?

Adet kanaması sırasında bir miktar sancı ve kramp normal olabilir, ancak aşırı sancı normal değildir. Yataktan çıkamayacak, okula veya işe gidemeyecek kadar sancınız varsa doktora gidin. Sancılı ve ağır kanamalı adet gören, cinsel ilişki sırasında veya büyük abdest yaparken sancılanan kadınlarda çok yaygın bir hastalık olan endometriosis olabilir.

Bu; rahim zari veya adet kanından gelen parçaların karın boşluğuna kaçarak başka organlar üzerinde bulunmasıdır. Hastalık genç kızlarda veya her yaştaki kadınlarda görülebilir. Bu hastalık ayrıca kısırlığın da yaygın bir nedenidir.

Adet Görmemek Ne Demektir?

Gebelik ilk akla gelen nedendir, ancak başka nedenler de olabilir. Yeni adet görmeye başlayan ergenlik çağındaki kızların adetleri düzensiz olabilir. Bazen stres veya seyahat nedeni ile meydana gelen hormonal dengesizlik normal adet devresini geçici olarak etkiler. Doğum kontrol hapını bırakmak da 1-2 ay adet görmemeye neden olabilir. 3-5 ay adet görmeyen kadınlarda yumurta üretimi durmuş demektir ve kısırlık sorunları olabilir. Tanı için doktora gidin.

Kanama Neden Normalden Daha Fazla Olur?

Tampon veya Pedinizi her iki saatte bir değiştirmek zorunda kalıyorsanız, ağır kanamalı bir adet görüyorsunuz demektir. Nedenler arasında endometriosis, kanser olmayan tümörler veya doğum kontrol için takılan rahim içi araç sayılabilir. Gününden geç gelen ağır kanamalı bir adet, çocuk düşürme belirtisi olabilir. Aşırı kanama verdiği sıkıntı yanında kansızlığa da neden olabilir.

Tampon Kullanmak Toksik Şok Sendromuna (TSS) Neden Olabilir mi?

Toksik Şok Sendromu çok nadir görülen bir hastalıktır (100.000 de 1), ancak ciddi bir enfeksiyondur ve gerekli önlemler alınmalıdır. Toksik Şok Sendromuna tampon kullanmak neden olmaz, ancak kullanılan tamponda bulunabilen bir mikrop neden olur. Tampon kullanıyorsanız uzun sure kullanmayın ve  3-4 saatte bir değiştirin ve geceleri kullanmayın. Toksik Şok Sendromu riski süper veya kuvvetli emici tamponları kullanmakla artar.

En az emici yani normal regüler veya mini tamponlar yeterlidir.

Toksik Şok Sendromu belirtileri arasında:

  • Ani ateşlenme,
  • Kas ağrısı,
  • Baş ağrısı,
  • Grip benzeri belirtiler,
  • Baş dönmesi,
  • Kusma ve ishal  bulunmaktadır.

Bu belirtileri görür görmez hemen tamponu çıkarın ve doktora baş vurun. Bunların dışında her iki (2) yılda bir PAP Testi yaptırarak rahim ağzı kanserine karşı kendinizi koruyun.

Beğen:
0 0
Görüntülenme:
280

Bir cevap yazın