Prostat Kanseri Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Prostat-Kanseri-Olup-Olmadiginizi-Nasil-Anlarsiniz

Erken prostat kanseri olan erkeklerin çoğunda herhangi bir semptom olmadığı için, doktorunuzu ziyaret etmeden prostat kanseri olup olmadığınızı bilmenin bir yolu yoktur. Şayet belirtileriniz varsa, bunlara başka şeyler neden olabilir. Ne yazık ki prostat kanserini kendiniz kontrol edemezsiniz.

Herhangi bir semptomunuz olmasa bile, 50 yaşın üzerindeyseniz (veya ailenizde prostat kanseri öyküsü varsa veya siyahi bir erkekseniz 45 yaşından büyükseniz) doktorunuzla konuşmak isteyebilirsiniz. Bunların hepsi prostat kanseri riskinizi artırabilecek şeylerdir. Doktorunuz gerekirse daha fazla bilgi veya testler verebilir.

Erken prostat kanseri olan erkeklerin çoğunda herhangi bir belirti veya semptom görülmez. Bunun bir nedeni kanserin büyüme şeklidir. Kanser, idrar yaptığınız tüpün (üretra) yakınında büyür ve idrara çıkma şeklinizi değiştirerek (çiş) buna baskı yaparsa, genellikle yalnızca erken belirtiler alırsınız. Ancak prostat kanseri genellikle prostatın farklı bir bölümünde (genellikle dış kısımda) büyümeye başladığından, erken prostat kanseri genellikle üretraya baskı yapmaz ve semptomlara neden olmaz. İdrar yapma şeklinizde değişiklikler fark ederseniz, bunun prostat büyümesi adı verilen kanser olmayan çok yaygın bir sorunun veya başka bir sağlık sorununun işareti olması daha olasıdır. Ama yine de kontrol ettirmekte fayda var.

Olası değişiklikler şunları içerir:

  • idrara çıkmaya veya mesanenizi boşaltmaya başlamada zorluk
  • idrar yaparken zayıf bir akış
  • mesanenizin düzgün boşalmadığı hissi
  • idrarınızı bitirdikten sonra idrar damlatmak
  • özellikle geceleri normalden daha sık idrara çıkma ihtiyacı
  • ani bir idrara çıkma ihtiyacı – bazen tuvalete gitmeden önce idrar kaçırabilirsiniz.

Prostat kanseri prostattan çıkarsa (lokal olarak ilerlemiş prostat kanseri) veya vücudun diğer bölgelerine yayılırsa (ileri prostat kanseri), aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka semptomlara neden olabilir:

  • sırt ağrısı, kalça ağrısı veya pelvis ağrısı
  • ereksiyon alma veya sürdürme sorunları
  • idrarda veya menide kan
  • açıklanamayan kilo kaybı.

Bu semptomların tümü diğer sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Ancak yine de doktorunuza herhangi bir semptomdan bahsetmek iyi bir fikirdir, böylece onlara neyin neden olduğunu bulabilirler ve ihtiyacınız varsa doğru tedaviyi aldığınızdan emin olabilirler.

Kaynak: dktinternational.com.tr/prostat-kanseri-olup-olmadiginizi-nasil-anlarsiniz/

Beğen:
0 0
Görüntülenme:
47
Makale Kategorileri:
Cinsel Hastalıklar

Bir cevap yazın