Rahim Uru (Miyom) Nedir? Tedavisi Var mı?

rahim uru miyom

Rahim Uru (Miyom), rahimin normal yapısında bulunan ve bu organın kasılmasını sağlayan düz kas dokusundan kaynağını alan iyi huylu kitleye verilen isimdir.

Miyon halk arasında miyom için yanlış kullanılan kelimedir. Rahimde meydana gelen bazısı zararlı, bazısı zararsız olan kitlelerdir. Zamanında tedavisi yapılmazsa 10-15 kg. kadar büyüyebilir.

Bu rahatsızlık 30-40 yaşları arası daha sık görülür, menopoz döneminden sonra pek rastlanmaz. Hatta oluşmuş olan mevcut ur, menopoz dönemine girince ufalmaya başlar. Rahim urları zamanında tedavi edilmez ise rahim kanserine çevirebilir.

Rahim Uru (Miyom) Sebebi

  1. Dengesiz ve yetersiz beslenme.
  2. Vücuda zararlı maddeleri yemek veya içmek.( Alkol, kahve, sıgara, pastırma ve sucuk v.b.)
  3. Sinir sistemi bozuklukları.
  4.  Cinsel tatminsizlik.
  5. Uzun süre bekarlık.
  6. Çocuk doğurmama.

Rahim Uru (Miyom) Belirtisi

Rahimde Ur meydana gelmesi aşağıdaki şu belirtilerle kendini belirtir.

  1. Regl kanamasının süresinin uzaması ve kanamanın fazlalaşması.
  2. İki reğl arası günlerde kanama görülmesi.
  3. Makat ile ud yeri arasında baskı ve ağırlık hissi.
  4. Kalça ve karın ağrıları.
  5. Bacaklarda şişme.
  6. Kabızlık.
  7. İdrarın sık, sık ve azar azar olması.

Rahim Uru (miyom) Tedavi Şekli

Rahim urunda tedaviye ne kadar erken başlanırsa tedavisi o kadar kolay olur. Yukarıdaki belirtilerden biri ve bir kaçı görülür, görülmez derhal doktora gidilerek ur olup, olmadığı tespit ettirilmelidir.

Eğer rahim uru varsa;

1- Vücut sağlığını bozan şeyler terk edilmelidir.
2- Vücudu zehirleyen yiyecek ve içecek maddeleri terk edilmeli.
3- Bedeni ve ruhu yoracak şeylerden kaçınılmalı.
4- Çürük diş, bademcik, apandis varsa tedavi edilmelidir.
5- Kanamaları azaltmak için, kanamaları durdurucu bitkiler kullanılmalıdır.
6- Bol bol çiğ sebze ve meyve yemeye devam edilmelidir.

Miyomektomi operasyonu sonrasında tekrar Miyom oluşur mu?

Miyom genetik özelliklerle ilgili bir olaydır. Miyomu olan bir kadının rahimi alınmadığı sürece yeniden tekrarlayabilir. Ancak bazen ameliyat esnasında var olan küçük miyomların tümüyle çıkarılmamış olmasıyla ilgili de olabilir.

Miyomların ilaçla tedavisi mümkün değil midir?

Şu anda miyomları küçülttüğü bilinen herhangi bir ilaç yoktur. Analog adı verilen ve kişiyi geçici olarak menopoza sokan aylık ya da üç aylık iğneler uygulandığında, hormon seviyelerinin menopozdakine benzer şekilde düşmesinden dolayı elbette miyomun hacmi de küçülecektir. Ancak ilaç bırakıldıktan ve adetler geri geldikten 2-3 ay sonra miyomun eski büyüklüğüne geri döndüğü görülmektedir. Ayrıca geçici menopoz tablosunda hastanın şiddetli ateş basmaları ve eğer tedavi uzun sürerse kemik erimesi de olabilmektedir.

Bu tedavi yöntemi miyomun ameliyatla çıkarılmasından önce operasyonda olabilecek kan kaybını azaltmak ve miyom hacminin küçültülerek operasyonun kolaylaşmasını sağlamak amacıyla bazı hekimler tarafından ameliyat öncesi kısa süreli olarak kullanılmaktadır.

Özellikle ameliyat laparoskopik olarak yapılmak isteniyor ve miyom boyutları çok büyükse ameliyat öncesi bu ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca bu grup hastalarda uzun süren aşırı kanamalara bağlı olarak anemi (kansızlık) geliştiği için bu tedavi ile aneminin düzelmesi sağlanmaktadır. Çünkü tedavi sırasında hasta adet görmemekte ve hastanın kan kaybı olmamaktadır.

Miyomların yol açtığı uzun süren kanamalar, ara kanamaları gibi adet düzensizlikleri söz konusu olduğunda operasyon seçeneğinden önce en sık olarak progesteron hormonu içeren değişik haplarla tedavi de uygulanmaktadır.

Ancak bilinmelidir ki bu tedaviler miyomun kendisini tedavi etmez kimi zaman yol açtığı kanama problemlerini geçici olarak düzeltebilir.

Hasta olduğunuzu düşünüyorsanız muhakkak aile hekiminize yada sağlık kuruluşlarına başvurunuz.

Beğen:
0 0
Görüntülenme:
387
Makale Kategorileri:
Kadın Hastalıkları

Bir cevap yazın